Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2016 17:35 - Бежанците - мнението на един студент
Автор: mangakid Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2548 Коментари: 10 Гласове:
-2

Последна промяна: 27.03.2016 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво са бежанците в очите на един студент


image 
  Въпросът относно бежанците и терористичните актове от страна на Ислямска държава е кризисна тема в много европейски държави. Това е диспут, който създава множество опозиции и всенародно разединение навсякъде. От една страна лежи страхът на обикновения човек да не стане жертва на тази кръвопролитна бъркотия случваща се в близкия изток, от друга стой солидарността ни към други човешки същества, които заслужават шанс за по-добро бъдеще. Аз съм човек, който няма особено голям житейски опит - първа година студент. Знам, че моето мнение по този, безкрайно дискутиран, въпрос не е от голямо значение, но също така знам, че аз съм представител на едно съществено съсловие - образоващата се младеж. В това число включвам не само студентите, обучаващи се в чужбина и в къщи, но също така и всеки  юноша и млад възрастен отворил ума си към познание. Ние все още не сме политици, лекари или адвокати, но това ще бъдем ние - утре. Нашето мнение, ако не друго, то поне нека бъде чуто.

  Кръвопролитието и жестокостта са част от нашата история от древни времена. Дори Библията твърди, че мигът, в който човекът е стъпил на Земята, той е убил своя събрат - притчата за Каин и Авел. Стотици са историческите примери в нашата и в световната история разкриващи жестокостта на човека към другия човек. Инквизицията, Самуиловите войници, потурчването на българите, робовладелството в САЩ, безбройните битки за колонии, двете световни, геноцида спрямо евреите... Листът е преизпълнен с жестоки събития. Въпросът тук е какво ще направим ние сега, в този конкретен случай? Ще постъпим ли като по-възвишени човеци, научили урока си от действията на своите прадеди? Или чисто и просто ще захвърлим всичко научено и ще се отдадем на най-лесното: омразата. 

image
image

  Преди около 80 години в сърцето на Европа се е заражда движение, което води до тотална дехуманизиране на човешките ценности. Жертвите на това движение се оказва съсловието на евреите. В един миг те се оказват затворници на своята държава, нежелани никъде и от никого.  Подобна е историята на днешните сирийци. Тиранин застава начело на тяхната родина и ги поставя пред избора да избягат или да бъдат терористи. Тези, които започват да бягат семейство по семейство стават гладуващи, жадни и омършавели бежанци. Останали без родина те търсят временен приют. Днес държавата, която преди 80 години е била в основите на геноцида е тази, която предлага на бежанците място за тяхното пребиваване. Ала истината е, че Германия сама не би могла да се справи с целия този наплив. Време е всяка нация да обърне поглед към своята история и да бъде солидарна към тази мащабна маса от хора останали без дом. Тук опозицията би казала: "Да, но те не са жестоки. Ще ни заплашват. Може дори да ни завладеят." Истината е, че за тяхната свирепост и първобитност има обяснение. Останал си без своята държава, скиташ се нежелан, всеки ден от живота ти е изпълнен с мизерия, изпитваш страх от сутрин до пладне, защото всеки миг може да умреш. Светът за тези хора е по-черен от всякога.  Именно това ги прави уязвими. Така най-лесно се пада в клопката на тиранина, който преобръща мъката в свирепа жестокост и кара изстрадалия да се хвърли в огъня в името на идеала. Но бежанците са тези избрали да се борят. Те не желаят да унищожават общества; те са тези търсещи мира и обединението. За жалост те са скитници без посока и с всеки изминал ден техния пламък гасне все повече и повече.  Ние като просветени европейци можем да им даден друга алтернатива и нова надежда. Интеграцията на хора с изцяло различна култура е нещо изключително трудно, но не и невъзможно. Тези хора с радост биха приели всичко, което им се дава, било то износени дрехи или червива ябълка. За тях това е глътка надежда. Аз, обикновеният гражданин на своето общество, бих искала да дадем на тези хора в нужда нов идеал. Да постъпим като човеци научили своя урок. Те не са врагове - те са нас преди 140 години. Героят на новото време не цели да убива и разединява. Той би искал да види света цял отново. Зная, че вероятно всичко това звучи преизпълнено с наивност, но това е позицията на един младеж. Жестокостта не убива само врага ти, но и теб самия. Стереотипът е политическа измама, която кара хората да дискриминират своите събратя. От този избор лежи съдбата на бъдещето. 




Гласувай:
3



Предишен постинг

1. lyubomircholakov - 80% от пришълците не са нито сири...
27.03.2016 18:01
80% от пришълците не са нито сирийци, нито бежанци - а обикновени търтеи, които идват в Европа, защото се надяват да изнасилват разголени жени по улиците и да използват европейските социални фондове, без да работят (което казват и те самите, материалите са в интернет, човек просто трябва да се разходи из гугъл). Който е толерантен с нетолерантните, просто ще изгуби и дома, и семейството, и живота си.
Въобще, една тема първо трябва да се обмисли отвсякъде, а после да се пише по нея.
цитирай
2. olivie - минус и от мен
27.03.2016 18:14
на "студента" с промит мозък.
цитирай
3. mangakid - Това, което ме натъжава е, че просто ...
27.03.2016 18:16
Това, което ме натъжава е, че просто читателите днес са изключително лесно манипулирани. Истина е, че има престъпност сред бежанците, но процетността на тази престъпност е под 5%. Нека не забравяме факта, че голям брой от всички тези бежанци са майки, деца и бащи, които искат по добро бъдеще за семейството си. Лесно е да се лепнат грозни епитети на група уязвими хора. Защо никой не обръща внимание на вредата от стереотипа? Това, че ти е казано, че една група хора са еди какви си не бива да се взима за даденост. Защото и за българите често се е говорело, че са "обикновени търтеи, които идват в Европа, защото се надяват да използват европейските социални фондове, без да работят". И на нас се е гледало като втора ръка хора с години наред, дори за жалост това често продължава и днес. Нима злобата е нашето решение към тея хора? За мен лично не. Аз нямам за цел да порменям мнения, а просто давам своята гледна точка. Просто не съм от хората, които приемат всяка дума на медията за даденост!
цитирай
4. mangakid - Относно промития мозък.
27.03.2016 18:28
Именно заради коментари като този реших да споделя тази статия. В момента съм в мултикултурно общество, което ме накара да гледам на света по различен начин. Преди 6 месеца аз бях човек, които презира циганите и в общи линии нямах никаква позиция относно тия бежанци. Обаче прочетох историята на Малала, запознах се момиче изкарало една година в Африка, разговарях с хора били до нечувани места от света. И осъзнах колко ограничен е бил мирогледът и възпитанието ми. Защото това, което ти се повтаря с години наред не винаги е истина. Езикът на омразата е най-лесният. Пътят към регреса е, когато разновидното мнение се зачеркне напълно. Аз лично се смятам за човек, който е отворил съзнанието си за нещо ново. Ако това не се харесва ще кажа - добре. Нямам против това е вашата позиция; това е моята. Щом за вас тези хора не заслужават шанс тогава защо въобще позволявате на правитлеството да ги приема в границите на България? Защо не отидете на протест? И не се развикате "Долу на бежанците!" Защо направо не подпалите лагерите им? Сигурна съм, че и тях самите може да ги подпалите. Щом зачерквате моето мнение поне засилете вашата позиция.
цитирай
5. olivie - не разбирам що се правиш и на тъп, като не си
28.03.2016 20:35
И двата коментара са в смисъл да не се спекулира с името бежанец /а не да ги обобщаваш дори в опровержение/ Бежанец е този който бяга от съседна на конфликт страна. НЯМЯ такава редом с нас. Бежанеца бяга със семейството си и НЕ ЗАМЕРЯ ПОЛИЦАИТЕ С ВЗЕТИТЕ СЪС СЕБЕ СИ ДЕЦА. Бих стигнал и още по - далеч с твърдението , че сирийците са много по - напред в културно отношение с масата която ни залива по "незнайно" чия воля. И няма що да ги туряте под общ знаменател с варварската маса ислямисти, за да ни обвините после, че сме антисемити. Тия филми не само че сме ги гледали, но и сме ги измислили ние, а не вашето поколевие с жълто около устата. Хайде холан, протистирайте си Вие, бе келеши!
цитирай
6. mangakid - Да не те наречат келеш, все едно съм обратно вкъщи!
28.03.2016 23:22
Няма да изпадам в подробности, защото е напълно безсмислено. Благодаря че употребихте думата "келеш" това показва, че разговарям с човек под нивото ми ^^ олекна ми на душата, че злобните мнения произтичат от човек, който независимо от образованието и мястото си в така наречената йерархия в българското общество, живее в миналото и няма капка толерантност спрямо новото поколение и различното мнение. Тъжно ми е, защото баба ми и дядо ми разсъждават по същия ограничен начин, но такова е било вашето време. Опозицията е нещо хубаво, стига да не стане налагане на мнение.
Надявам се коментарите Ви ще спрат до тук.
цитирай
7. olivie - Точно
29.03.2016 10:32
По мое време беше движението на хипитата, по Ваше - тероризма. Винаги младите мислят че могат всичко по - добре. Споко и Вие ще остареете и поумнеете. Само че да премаш революционен подход не е правилно. Ако вярвате повече в баба си може би е по - добре. Няма нужда да питам каква е религията Ви - ако така вървите пришълците ще я определят. Даже няма нужда да я споменавам каква ще е - ислямът е детонаторът на бомбата която Ви готвят, ако не ги спрете, а циврите за някакви права, които не сте им отнемали нито баба Ви, нито Вие. Всеки народ трябва да преживее своя катарзис, чрез революция. Не може от феодализма да го насадите на "демократичния" капитализъм. За това и Мойсей 40 години въртял в скитане евреите, докато умре и последният от тях, роден в робство."Тиранин застава начело на тяхната родина и ги поставя пред избора да избягат или да бъдат терористи" Дори ББ го каза по - умно - че бягат от ятаган /което е също голям смях де /Това е най - тъпия цитат от писаното горе /след като не си чел за държавата Сирия, преди да я сполети "демокрацията". И явно мислиш, че бойците от ИД са сирийци. Истинския въпрос е: Кой е виновен? Тоя който ти промива мозъка, или ти, че надаваш ухо към грешните внушения, само и само да се различаваш от баба си и дядо си. За това точно като израстнеш от фиданка дъб, може би и като спре да те пере хормона както сега, ще чуеш гласа на родовата памет и ще разбереш какво е искала да каже баба ти. Дано фиданка ти хресва повече от келеш....
цитирай
8. balebalev - Браво за публикацията!
29.03.2016 11:17
цитирай
9. mangakid - Просто избирам да бъда на страната, на която никой не иска да застане.
30.03.2016 16:23
Истината е, че много хора не приемат мнението ми. В това число слагам солинда част от заобаклящото ме общество, но това е моят личен избор, който не е повлиян от никого. Аз сама избирам да вярвам, че сред тия хора има невинни, търсещи утеха от живота. Да, това е безбожно наивно, но аз силно вярвам, че от малко наивност света няма да го заболи. В крайна сметка аз съм 'един нищо и никакъв студент' - думи, казани ми не веднъж. Но една монета винаги има поне две страни, от които тя може да бъде видяна. С това подобие на статия нямам за цел да събера поддръжатели, а просто давам своето мнение. Но не бива всяко нещо, което се различава от масата да бъде отритнато толкова грубо. Хуленето поражда яд, ядът води до злоба, а злобата до унищожение... и на врага и на самия източника на злобата. Като заключение само ще кажа, че подходът Ви към младежта е изключително неприятен. Съжалявам, ако съм обидила някого с думите си не е било умишлено, но ако желаете да превъзпитате някого това не е начинът. Имам чувството, че ако това беше открит дебат вероятно щяхте да ми се изплюете в лицето (в най-добрия случай).

В края на крайщата мнозинството винаги печели - така, че спокойно моята позиция няма да я пребъде.
цитирай
10. mangakid - Статия от BBC
31.03.2016 02:26
Бих искала да добавя една статия от BBC, която ми попадна:

http://www.bbc.co/news/magazine-35919068?SThisFB

"There is also historical trauma. Bulgaria was part of the Ottoman Empire for some 500 years until 1878, and nationalist propaganda has programmed Bulgarians to view every representative of the Islamic world as a potential rapist and terrorist, Alexandrov says..."
И това не са мой думи, а думите на български професор по антропология.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mangakid
Категория: Лични дневници
Прочетен: 90420
Постинги: 40
Коментари: 20
Гласове: 23
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930